CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Mereka sangat cool!!!

Sunday, May 17, 2009

Experiences make you look older-Part 1

Yeah..mostly..all the time..experiences that we gain will mature us...and somehow it will make us look older...hu3

Really??
ha3..No lah..those experiences are damn valuable..either we realize it or not..Experiences made us what we are today..and its not overstated to say that..experiences are part of us..

Ok for this moment..this post is all about my attention to share my experience...
which is very meaningful to me..

Waktu cuti panjang sebegini mengingatkan aku tentang sesuatu..
Aku percaya..kalian semua ada pengalaman berada di dalam "alam pekerjaan" bukan??
Kenapa aku tanya?he3
Sebabnya experience yang aku nak kongsikan kali ini adalah berkenaan pengalaman aku bekerja buat julung-julung kalinya..Whoa....

The idea to be a full time worker came out when i graduated from my secondary school...
Actually it is not my idea at a first place...it was my mom!!!ha3
After a few weeks..im being a loyal-unpaid maid...
and everyday after i did all choas...
mainly my activities were sleep+eat+watching TV+eat+sleep...he3 (Ohh..what a wonderful world!!)

dan sepanjang tempoh itu juga..mama asyik berleter...yelah...dah anaknya semakin pemalas..
pada masa tersebut..TV adalah sahabat baikku..dan tilam adalah kekasih gelapku hu3

Sampai satu ketika..mama dah tak tahan dengan kemalasan aku yang semakin menjadi-jadi..akhirnya aku dipaksa mencari pekerjaan..

So selepas aku berjaya lulus ujian memandu..nak tak nak..aku terpaksalah menggagahkan diriku ini untuk mencari kerja..sob3
Mana tak sedihnye..aku pada masa tu..tak bersedia lagi untuk bekerja...
Sebab utamanya..aku takut...takut untuk menempuh alam dewasa..hu3

Adegan mencari kerja pun berlaku..setiap ceruk bahagian di Rawang aku pergi...aku menebalkan muka aku untuk masuk ke setiap kedai dan menanyakan..
"Maaf cik..kedai ni ada kerja kosong tak?"
atau..
"Sorry sir/mdm, is there any job available here??"

Dan setiap kali aku bertanya..setiap kali tu jugala mereka menyuruh aku mengisi borang bodoh tu..ha3
Dah berapa banyak borang yang aku dah isi pun aku tak ingat...senang cerita..tak terkira..
Dan aku naik muak dengar pekerja tersebut cakap..
"Ok Encik..kalau encik terpilih bekerja di kedai kami...kami akan call la..terima kasih..."

Senang cerita..aku terjemahkan maksud yang ingin disampaikan oleh pekerja tersebut..
"Ok Encik awak tak kan dapat kerja kat sini..kerja kat sini dah penuh...pergila main jauh-jauh dari sini..bubbye!"


Hu3..itulah secara hakikatnya...kerja kurang..or mungkin sebab muka aku yang masih tidak matang menyebabkan mereka kurang yakin untuk mengambil aku bekerja...

Hampir seminggu lamanya aku mencari kerja..akhirnya aku bosan dan mula berasa berputus asa..

Lagi pun.. dalam tempoh seminggu itu jugalah aku tak mengharapkan apa-apa panggilan dari mereka..sebab aku tahu aku tak kan dapat..

After touring all over Rawang..
It seems that luck was not on my site..
I tried to be positive..
So one of my friend told me to find job at Sg Buloh..
For me??
Im fine with that..its not wrong to give a shot right??hu3

So..bermulalah kisah..budak cute mencari kerja di Sg Buloh..ho3
Setiap kedai aku pergi..book store..boutique..supermarket..and even bakery..
kemudian secara tak sengajanya..aku terjumpa iklan kerja tertampal di depan kedai tersebut..
to be specific..it is an optical shop..(New Mega Optics Sdn Bhd)

Waktu pun dah lewat..jadi aku bercadang untuk mencuba buat kali terakhir..
Kalau kali ini pun tak berjaya, nampaknya bukan masanya untuk aku mencari pekerjaan..
Sekurang-kurangnya aku mencuba... (^.*)

Seperti biasa..aku terpaksa mengisi borang dan melalui walk in interview..
Dan kali ini..aku agak malang kerana kebiasaannya supervisor yang akan melakukan interview tersebut..
Tetapi kali ini..branch head kedai tersebut yang interview aku!!!
ha3..banyak giler killer questions yang ditanya..
Dahla dia tanya dalam english..mampus aku nak jawab..

Berbekalkan pengalaman aku yang telah banyak kali di interview..
Aku dapat menjawab mengikut kehendak aku..ha3
Lantakla dia nak fikir apa pun..
But surely..everytime i went to those interviews..questions given to me were almost the same..
Lastly..what i remembered..we shaked hands and thanked each others..
I gave my fake smile ha3
And he said..

"we will give you a call if we think you qualified for this post.."

(Yeah what ever..bla..bla..bla hahahaha)
I know..at that moment i will not get that job...not even a chance..
So i went home..disappointedly..

Okla..kita sambung nanti yek..ngantukla..hu3
Cuti kali ini..tak de nafsu la nak kerja..ish3
Nite..

p/s-Experience is the best teacher...



jom comments

5 comments:

zul said...

i cant understand last sentence...did the manager give u call in the end???....sharp grip of words....haha

2ndstopsolution said...

oit shazman!!

abes kan cerita ni!

thrill gak,ak nk tau ending de

Kotak Hati said...

ha3
Tunggu... :P

ratu syahadah said...

ala...kak hajar dah tau apa ending dia...hakhak
ewan..bukan ke dari dulu, bantal, TV, tilam & makan tu sahabat paling baik ewan ke????

Kotak Hati said...

shhhh..jgn bg taw org len..he3