CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS

Mereka sangat cool!!!

Monday, June 8, 2009

Aku nikahkan dikau...

Salam 1 malaysia...(^.^)

Tempoh seminggu pertapaan aku di kampung..
Ditambahkan pula apabila..
aku terputus hubungan dengan alam serba maya..
Mendesakkan aku untuk menyisihkan blog aku buat sementara waktu..
But now..im back!!
ho3

Minggu lepas merupakan minggu penuh bermakna..
Ini kerana..pak su aku..
Telah selamat "melarikan anak dara orang" pada minggu lepas..
ha3
Maksud aku..dia telah pun dapat tittle seorang suami...
mithali ke tak..itu belakang kira..wahahaha

Sebenarnya..
Sejujur-jujurnya..
Sudah lama aku tak terlibat dengan majlis perkahwinan secara total..
Maksud aku..
Aku akan terlibat secara aktif mahupun pasif (malas la tu ho3)..
Dari persiapan awal sehinggalah ke acara majlis perkahwinan..
Ini kerana..
Hampir kesemua pak cik dan makcik aku sudah pun berumahtangga..

Cuma tinggal pak su aku je yang belum bertemu gadis pilihan hatinya..
Demand sangat..hu3
Tetapi syukur..
Akhirnya ada juga mentua yang nak terima pak su aku nie..
Hahaha juz joking..

Pak su aku berkahwin pada umurnya 30 an..
Lewat ke? hurm..
Kalau menyingkap semula sejarah..
Mama aku kahwin pada umur 27..
Pak ngah aku pula berkahwin pada usianya 30 an..
Mungkinkah aku juga akan berkahwin pada usia yang lewat??
Hurm..
Jodoh bukan terletak di telapak tangan aku yang kecil ni..hu3

Macam mana pula dengan bilangan anak??
Nenek aku ada 2 orang je adik beradik..
Atok aku pula ada 4 orang..
Mama pula terdiri daripada 3 orang adik beradik..
Pak ngah pula ada 4 orang anak..
Manakala aku pula hanya ada 3 orang adik beradik..
Adakah aku juga akan mempunyai bilangan anak yang kecil??
Ha3..

Aku dah buat rancangan jangka panjang sebenarnya..
Malulah nak bagi tahu..wuhuhu
Bilangan anak tak penting..yang penting kebahagian berumah tangga..
Bukan begitu??

Pada tarikh 30 Mei..
Majlis pernikahan telah pun berlangsung di rumah pengantin perempuan..
iaitu di felda tasik chini..
Kami sekeluarga bertolak dari rumah aku..
Dan terus ke chini..



Sesudah tiba..
Kami bersiap-siap untuk majlis akad nikah pula..
yang berlangsung di masjid..
Proses pernikahan kali ini melibatkan 2 pasangan pengantin..
Disebabkan tok kadi teramatlah busy..
Bayangkanlah..
Dia terpaksa menikahkan 9 pasangan pengantin yang lain..
Maka untuk menjimatkan masa..
Tok kadi menikahkan 2 pasangan pengantin pada waktu yang sama..

Aku buat apa masa tu??
Secara informalnya..
aku gelak sakan sebab pak su aku tak lepas lafaz akadnya..
hahaha..
Secara formalnya..aku jadi camera man lah hu3..
Tetapi seriously.. walaupun kita dah hafal..
Bila masa nikah..nervous nya lain macam..
Suara yang besar jadi halus..
Tangan yang normal tiba-tiba ada vibrator pula..wahaha
Macam mana aku taw..??
hu3..adala.. :P






Pada malamnya pula..
Adalah majlis malam berinai..
Di sini..apa yang aku lihat..
Majlis perkahwinan masih lagi melibatkan gotong royong penduduk kampung..
Yang jarang aku lihat..
kerana kebanyakan majlis perkahwinan yang aku hadiri..
Hampir kesemuanya menggunakan khidmat catering sahaja..



Perkara...
Yang tidak akan aku lupakan ialah..
Apabila aku...
Buat julung-julung kalinya...
Yang sekian kalinya..
Aku dapat merinjis air mawar ke pengantin..
Whoa..1st experience..
Teruja aku dibuatnya..
Yelah selaku cucu yang sulung..
Melayakkan aku untuk "menyimbah" air ke pak su dan mak su..
Hahaha..


Nama pun malam berinai..
Aku juga sempat berkarya..
Mencoretkan inai yang ada ke jari-jemariku..
hu3
lama dah tak berinai..
Tiba-tiba..rasa gatal pula..ho3


Esoknya pula..
Berlangsunglah pula majlis persandingan..
Pengantin molek berbaju biru sedondon...
Seperti biasa..aku ditugaskan untuk mengambil gambar..
Aku bukannya mahir pun snap picture ni..
Sental je..hu3
Lagi pun professional photographer kan ada..hi3



Kali ini dapatlah aku duduk semeja dengan pengantin..
Dapat pula makan lauk pengantin..
Special taw..hu3

Selesai majlis persandingan..
Kami semua pulang ke rumah atok aku di felda sg koyan..
Matlamat utama adalah untuk buat preparation..
Persandingan bagi pihak lelaki pula..
Yang berlangsung pada 4 jun yang lalu..
Tempoh masa preparation ini la yang amat memenatkan..
Rasanya..badan kami semua bagaikan di belah 4..
Kemudian dicincang sampai lumat..hi3
Tak terlarat nak buat kerja yang menimbun..

Banyak perkara yang perlu diuruskan..
Ceh..bukan aku yang uruskan pun wahaha..
Dari makanan..pelamin..khemah...dan ole-ole..
semua perlu diuruskan dengan cekap dan segera..
Istimewanya majlis persandingan kali ini..
Atok aku menyembelih lembu miliknya..
Untuk dijadikan juadah pada hari persandingan nanti..
Besh juga..
Nak tunggu raya korban kan lambat lagi..hi3



Tibalah hari yang ditunggu-tunggu..
Majlis persandingan berjalan dengan lancarnya..
Tetamu yang datang punyalah ramai..
Tugas aku kali ini..
Berubah-ubah...
Penat aku dibuatnya..
Agihkan ole-ole untuk tetamu..
ambil gambar..
uruskan tetamu..
berpeluh jugalah dibuatnya..he3







Yang buat aku rasa geram apabila..
Ada tetamu yang kurang sopan..
Mengarahkan aku pula!!
ish3..
Aku tahula ada tetamu yang belum dapat lagi ole-ole tu..
Tangan aku ada 2 je..
Sabar-sabarlah..
Ni tidak..
Jari yang hodoh tu asyiklah menunjuk tetamu mana yang belum dapat ole-ole lagi..
I hate people being so PUSHY to me!!..
seriously i hate!!
boleh naik marah aku dibuatnya..
agghhh..
Bukan seorang-dua yang berperangai macam tu rupanya..huh!!

Tetapi..apa-apa pun..
Semuanya berjalan dengan lancar sekali..
Dan mempelbagaikan rencah pengalaman dalam hidup aku..
Malam tu kami mengira duit sumbangan yang diberikan oleh tetamu yang datang kepada tuan rumah..
Banyak jugak la setelah aku kira..hu3



Owh ye..
Kalau tidak..
Aku akan jadi pengapit pengantin!!!
ha3
Tetapi aku menolaknya..
Cukuplah aku menjadi pengapit semasa pak ngah aku kahwin..
Bayangkanlah umur aku berapa waktu itu??
Waktu aku berusia 8 tahun..
hu3..
Pengapit cilik!!
Jangan main-main..he3

Dan kini..
Atok dan nenek aku boleh tersenyum lebar..
Kerana tanggungjawab mereka akhirnya sudah selesai..
Semua anak-anak mereka sudah berumah tangga..
Kini tekanan sudah teralih ke arah aku!!!
ha3
Yelah selaku cucu sulung..
Pastinya mereka menanti-nantikan hari bahagia aku pula..
Dan menunggu kehadiran cicit mereka..
ha3
tetapi..
atok..nenek..
maafkanlah ewan...
jauh lagi perjalanan ewan untuk berkahwin!!!
hahahaha \(^.^)/

Kepada pak su nak mak su..
Selamat Pengantin Baru..
Moga dilimpahi rahmat dan rezeki berlimpah ruah..
Amin..

p/s- Masa aku kahwin nanti..aku nak kahwin dalam taman (garden wedding)...romantik whoaa..




jom comments

11 comments:

Judiene said...

wan,
aku de 1 cdngn utk mjls kawen ko nnt.
pe kte ko wat mjls kawen ala2 marin cm2.
ko kawen kt pntai.
then nek bot.
pastu smpai kt tgh2 laut tu, ktowg tolak ko msk dlm laut.
huahahahaa
hebat xidea aku??
hihihi

Kotak Hati said...

ha3
korok mu!!!
hu3..
jgnla jelez dgn idea aku nak adakan garden wedding..
hu3
tak pe2 nanti aku carikan idea yang khas utk ko judien..hi3

WanIE GhaZaLI said...

comel bkn pengantin tuh..tp org tu la..kuikuikui..

Kotak Hati said...

wanie..org tu sape yek??
hu3

WanIE GhaZaLI said...

hehhe..shazwan la..:P

Kotak Hati said...

hu3
wanie..jgn lah puji..
nanti ade org len jelez taw..
hohohoho..

ratu syahadah said...

masa mama ewan kawen dgn abah ewan..akak pergi tau.tapi masa tu kanak2 lagi la.tak ingat sangat la.
masa mama ika kawen pun akak pegi juga.
almaklumlah...cucu sulong kan....
wakakaka
mak usu bila ek???huhuhu
soalan sensetif ni

Kotak Hati said...

hu3
ragam cucu sulong kan??
he3
mak usu..hurm..ewan x taw..
kak hajar kawen..
itu hampir pasti!!
ho3

EIPUL said...

byk gler gambar...
comel tangan kena inai...
hahaha
lagi2 yang kat pegelangan tangan tu... macam bangle plak aku tgk... hiks

Kotak Hati said...

to epol..ho3
aku kan suke bgambar2 nie..
wahahhah
inai tu aku wat sendiri taw..
hi3

Anonymous said...

amboi3
Pjng citernye...bleh bt cerpen...
apa2 pn thankz alot la...msukkn gmbr paksu n maksu dlm blog ini..
good luck n all the best